Hästar (människans näst bästa vän)

Som vi alla vet är ju hunden människans bästa vän. Men vem är då människans näst bästa vän?

Med tanke på hur viktig hästen har varit för människans utveckling, alltifrån hjälp i jordbruk, krig och för transporter, är det helt klart hästen som är vår näst bästa vän. Läs mer här om hästen genom historian https://www.ksla.se/wp-content/uploads/2012/06/kap_13.pdf

För dig som gillar att rida är det en självklarhet att din häst har den bästa möjliga utrustningen och skydd mot väder och vind.

Här kan du läsa lite tips och råd för hur du bäst väljer ut ett perfekt hästtäcke för din häst.

Välj rätt hästtäcke

Många hästar hålls inne på natten och ute på dagen. Hästarna utsätts alltså för stora temperaturskillnader. Rätt skydd är viktigt för hästens hälsa och komfort. Oavsett om behöver ett ponnytäcke, föltäcke eller ett häst vintertäcke för en stor häst gäller det att veta vad du ska leta efter i ett bra ridtäcke.

När temperaturen sjunker till runt 0 grader och vädret är fuktigt rekommenderas att hästar har ett vattentätt skydd så att de håller sig torra.

Tjockleken på överdraget väljs efter typ av häst och päls. Pälsen är väldigt individuell från ras till ras.

Varmblodiga hästar fäller sällan så mycket päls som kallblodiga raser som en ponny eller ett föl. Därför är valet av däck individuellt från häst till häst.

När vi pratar om täckets kvalitet talar vi ofta om denier, fyllning, tätskikt och andningsförmåga.

Denier är styrkan hos yttertyget. Ju högre denier, desto bättre rivhållfasthet har du i däcket. Heimer har 600, 1200 och 1680 denier i sina däck som är avsedda för utomhusbruk.

Ripstop säger att täcket är vävt i rutor så att om det uppstår en rivning stannar det inom fyrkantsgränsen och skadorna begränsas.

Fyllning säger något om hur tjockt locket är – ju mer mättande desto varmare är det. De flesta hästtäcken som har hög kvalitet har vanligtvis ingen fyllning, 100g och 300g fyllning per m2 material.

Hitta rätt storlek

Omslagsstorlekar är vanligtvis i steg om 5 eller 10 cm.

För att hitta rätt storlek för din häst, mät från toppen av manen till svansroten.

I till exempel USA, England och Australien mäts däcket i tum längst ner på däcket.

Hoppas att denna korta tips artikel hjälper dig att hitta ett bra täcke för din hästs behov.

Post navigation