Hundens historia

Vargen blir hund

Hunden härstammar från vargen och man tror att relationen mellan hund och människa började redan för 100 000 år sedan då människan under sin vandring från Östafrika hamnade i områden där vargen levde. Där levde människa och varg i nära anslutning till varandra där en relation dem emellan troligtvis började. Vargen visade sig vara en nyttig resurs för människan som började använda den till bland annat jakt, väktare och mysigt sällskap. Människan i sin tur hjälpte vargen med att ta hand om deras vargungar. En stark relation kom att ta sin början.

Hundens utveckling började med Herdehundar, en hundras vars främsta uppgift var att skydda och vakta bondens kreatur. Därefter utvecklades Draghunden som var till praktisk nytta och hjälpte människan med olika transporter. Sen kom Vallhunden och Jakthunden som idag spelar en viktig roll inom ibland annat Försvaret där hunden hjälper till att spåra narkotika, minor, bomber, människor mm. Sist men inte minst utvecklas Sällskapshunden som till skillnad från brukshundar avlades fram för att enbart vara ett mysigt sällskap till människan.

Den bästa sällskapshunden

Idag finns en uppsjö av olika sällskapshundar att välja mellan och här är en samling på de mest lättskötta hundraser. På första plats kommer hundrasen Shih Tzu, en glad och mysig sällskapshund som går bra ihop med andra hundar och som inte kräver mycket. Mopsen kommer på en stadig andraplats och är en rolig och social hundras som trivs allra bäst i mattes knä. Pudel kommer på tredjeplats och är en klok, fransk sällskapshund som älskar äventyr och utforska nya ställen. Sen kommer Bostonterrier, en mysig, glad och livlig hund med lätthanterlig päls. Bichon Havanais är en favorit hos många och är en glad, nyfiken och riktigt mysig hund. Passar perfekt som husdjur till pensionärer då de inte kräver mycket motion. På nummer 6 hittar vi populära Maltesern, en intelligent hund som gillar bus och är mycket glad och snäll. Nackdelen är att de skäller mycket. Cavalier king charles spaniel är en riktigt snäll familjehund som både gillar att motionera och vila. Chihuahua är världens minsta hundras men ack så lojal mot sin ägare. Bra att veta är att de kan bli aggressiva mot nya människor. Griffon belge härstammar från Belgien och är en hund som är relativt enkel att uppfostra. Livlig, modig och klok. Sist ut är Papillon, en fransk-belgisk hundras som är glad, social och lättlärd – perfekt hundras för agility. Andra vanliga hundraser i våra hem är glada Labradoren, trofasta Retreivern och omtyckta Bordercollien.

Min hund är min bästa vän

Relationen mellan hund och människa är oerhört stark idag och för många är hunden deras allra bästa vän. Vem hade kunnat tro att dessa fyrbenta vänner skulle komma att betyda så mycket för människan. Min hund är min bästa vän, min hund är min familj, min hund gör mitt liv så mycket bättre, min hund är mitt bästa sällskap, min personliga tränare, bästa klättercoach, paddelpartner, cykelkompis, fiskekompis, skidkompis, brottarkompis. Ja listan kan göras lång! En sak är säker, vi bara älskar våra fyrbenta vänner!

En dag med min hund

 

Min hund bestämmer när han tycker det är dags att gå upp på morgonen, då kommer han in i sovrummet där jag ligger och sover, slickar mig i hela ansiktet och säger på hundspråk ”matte, nu har du sovit alldeles för länge – jag vill gå ut på promenad”. Ibland kommer han till och med in med kopplet i munnen. Innan morgonpromenaden gör jag frukost till mig och då ligger han alltid på köksgolvet och väntar otåligt. Sen ger jag honom hundmat i hans matskål. När han ätit klart är det på med hundhalsband, hundsele och beroende på vädret blir det antingen fleecejacka, vindtäcke eller regntäcke. Han älskar sin mjuka och varma fleecejacka från Ruffwear, speciellt på vintern när det är kallt ute. Jag föredrar hans slitstarka vindtäcke eller hans regntäta regntäcke när det är blött och kladdigt ute. Jag väljer alltid att handla i djuraffärer som har ett brett och unikt utbud av kvalitetsprodukter för hundar. Det märks tydlig att kvalitetsprodukter håller längre och min hund blir mycket gladare när jag har köper hundkläder som sitter skönt på kroppen och är funktionella.

När han har morgonkissat är det dags att åka till hunddagiset. Han ligger skönt där bak på sin nya hundbädd. Hundbädden är klart ett av mina bästa köp, min hund älskar den och jag gillar att den är så smidig, lätt och enkel att rulla ihop och kan ta med överallt. När vi rullar ner för sista backen ylar han ofta där bak, han vet mycket väl att vi snart är framme. Min hund älskar att vara på hunddagis och få leka med sina hundkompisar. Efter jobbet hämtar jag upp honom igen och då brukar vi alltid ta oss ut i skogen tillsammans där det också finns en mysig sjö. Han blir så lycklig när han får följa med på äventyr med matte. Jag brukar packa ner en väska med hans hundsele, smidiga handsfree koppel, tassalva, hundflytväst, flytande hundleksak, vattenflaska för hundar, hans hopfällbara reseskål, hundgodis och hundbajspåse. Nästan allt kommer från favorit-varumärket Ruffwear. Min hund älskar att vara i skogen, det finns så mycket att lukta på och utforska. Efter några timmar av lek, vandring och bad åker vi hem, äter kvällsmat och går sedan och lägger oss.

Mina bästa tips på bra hundprodukter

Förutom favoritmärket Ruffwear gillar jag Non-Stop dogwear – de har allt möjligt för friluftsälskande hundägare. Åker ni ofta till kalla fjällen kan ni bland annat hitta helkroppstäcke, en varm overall till hunden som skyddar mot snö, vind och kyla. Bra reflexväst så ni syns i mörkret, långdistanssockor som skyddar känsliga tassar, smarta hundväskor för längre vandring, frystorkade godisbitar, superbra hundbälte, sovsäck till hunden och mycket mer.

Har ni jakthund rekommenderar jag det finska varumärket Hurtta. De är marknadsledande i Norden inom djurtillbehör och säljer bra koppel och halsband till just jakthundar. I deras sortiment finns vadderade hundhalsband, bra hundsele till hundar som drar mycket i kopplet, smidig godisväska,
dragbälte, bra träningsutrustning, varmt vintertäcke och hundkläder som klarar vårat klimat.

Om ni bryr er mycket om er hunds välmående ska ni välja Back on Track. De har unika textilier på sina hundkläder – och även benskydd / hasskydd – som känner av hundens egna energi och kan hjälpa till att öka hundens blodcirkulation. Perfekt när hunden ska värma upp, har skador eller behöver hjälp med återhämtning. De säljer även smarta kylvästar och kyltäcken till sommarens varmaste dagar.

Jag gillar även varumärken som Petsafe, MIMsafe, KONG, RADDOG, Kurgo, Siccaro, Curli, Flexi och Ollydog som säljer alla möjliga hundtillbehör, leksaker och hundträningsprodukter.

För bästa hundvård rekommenderar jag Oster. De har riktigt bra hundborstar och jag väljer alltid hundborstar med metallpiggar för bästa resultat. Där kan du också hitta hundsaxar, klotrimmer, klippmaskin, badborste och mycket mer.

Mina bästa tips på bra kläder till hundägaren

Är du ute efter riktigt bra friluftskläder ska du välja Arrak Outdoor. De har de bästa funktionskläderna när du vill vara ute i naturen med din hund. De är speciellt framtagna för hundägare och är både praktiska, slitstarka och funktionella. Perfekt till både jägare, proffs och amatörer. Kommer i snygg design och finns i olika färger!